Phi Nguyen

Contact: info@hethuisvanasporaat.nl

Biografie:

Phi Nguyen is geboren in Bình Trị Thiên, Vietnam. Via Hong Kong kwam hij op zijn zesde in Arnhem terecht, daar leerde hij in no-time Nederlands. Na de basisschool en middelbare school, studeert hij in 2009 af aan de Arnhemse Toneelschool. In 2010 ontvangt hij de Premio Geminid’oro Miglior Attore voor zijn performance op het Roma Teatro Festival. Phi is een echt speelbeest die uitstekend drama en comedy beheerst. Phi Nguyen is een multitalent werkzaam als acteur, theatermaker en kok!

De afgelopen jaren was hij vast verbonden aan muziektheatergezelschap De Veenfabriek, waarvoor hij voorstellingen maakte en hoofdrollen speelde in bejubelde voorstellingen zoals Pinokkio en Alles van Waarde. In 2019 sleepte hij hiervoor een nominatie binnen voor de Arlecchino toneelprijs.  Als stand-up comedian, gaat hij opzoek naar de beste manier om zijn bijzondere levensverhaal te delen met het grote publiek. Hij werkt(e) voor gerenommeerde gezelschappen zoals Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool en Toneelmakerij. Phi heeft ook veel film en televisie ervaring. Zo presenteerde hij voor de VPRO het programma Villa Achterwerk, speelde o.a. in de films Boy Meets Gun en SilkRoad. Daarnaast vertolkt hij de rol van het populaire personage Ping Ping in de, met Gouden Kalf bekroonde films, Bon Bini Holland I & II.

In 2016 nam Phi een sabbatical van theater, film en televisie om zich weer te richten op zijn andere talent: koken. Hiervoor volgde hij een opleiding aan Hotelschool ter Duinen in België en werkte bij restaurants BREDA en Guts, van o.a Freek van Noortwijk, in Amsterdam.

Phi is een kameleon die gemakkelijk kan transformeren in verschillende karakters en geliefd bij zowel jeugd als volwassen publiek. Een veelzijdig acteur die op het toneel zeer uiteenlopende rollen speelde in veel bejubelde (internationale) voorstellingen.