Gebroeders Jandino en Kenneth Asporaat brengen de eerste zwarte animatiefilm Blackstar uit, met een bioscooprelease gepland voor 2025. Het is de eerste Nederlandse animatie superheldenfilm met alleen zwarte personages in de hoofdrol die uitkomt in Europa. Naast de animatiefilm verschijnt in 2024 de eerste editie van het gelijknamige stripboek.

Comedian en acteur Jandino Asporaat (41), bekend van De Dino Show en Bon Bini Holland, neemt plaats op de regisseursstoel naast Albert ‘t Hooft, regisseur en oprichter van Anikey Studios (Trippel Trappel). Blackstar wordt geproduceerd door Het Huis van Asporaat in coproductie met KLOMP! en Anikey, die verantwoordelijk zijn voor de animatie. Het script is geschreven door Kenneth Asporaat en Michel Bonset, met als dramaturg Glynis Terborg. De cast wordt nog samengesteld. 

Blackstar vertelt het verhaal van de onbezonnen Prince (11) en zijn rebelse zus Aisha (13) die onbedoeld de superkrachten van hun grootouders erven. Ze ontdekken dat ze afstammen van de planeet Blackstar en moeten gedwongen de strijd aan met Atorn Victus, die wraak wil nemen op de bewoners van Blackstar die hem zijn superkracht afnamen. Opeens ligt de balans tussen goed en kwaad in de handen van twee Rotterdamse kinderen.

“Net als veel kinderen droomde ik van het hebben van superkrachten. Alles kunnen doen wat je je maar kan inbeelden. Inmiddels ben ik heel veel jaartjes ouder, maar ben ik nooit gestopt met geloven. Toen ik hoorde dat wij de eerste zwarte Europese animatie superheldenfilm mochten maken heb ik letterlijk gevlogen”, vertelt Jandino Asporaat. 

Kenneth Asporaat is naast producent en schrijver van het script ook de auteur van het stripboek, samen met coauteur Vaetta Schmidt. De tekeningen worden gemaakt door Boy Akkerman en Fatima Buijs. Het stripboek wordt uitgegeven door Rose Stories, bekend van het journalistieke kookboek Melk & Dadels en Bedtime Stories. “De noodzaak om nieuwe helden te creëren en andere verhalen te vertellen is immens groot. Waar het om gaat is representatie in alle lagen van de samenleving. Blackstar is voor die kleine jongen en dat kleine meisje die elke dag in de spiegel kijkt en zich een superheld mag voelen”, aldus Kenneth Asporaat. 

Ook Chafina Bendahman, oprichter van Rose Stories, onderkent het belang van diverse mediarepresentatie. “Zo bijzonder om te zien hoe er weer een nieuwe generatie superhelden groot mag worden met inclusievere rolmodellen. Heroes waar juist zij zich in herkennen. Ons belangrijkste doel is om de media en het cultuurlandschap te diversifiëren. Dit speciale project, dat aan een hele grote groep opgroeiende kinderen vleugels gaat geven, sluit daar volledig bij aan. Wij zijn dan ook enorm trots hier onderdeel van te zijn.”